Mar 28 2007

Epidemija neplodnosti …

Objavil afrodita 28.03.2007 pod Neplodnost

Našo državo je zajela strašna epidemija. Nihče vas ne bo poklical in vprašal, če ste tudi vi med žrtvami. Humanitarnih organizacij tudi ne boste videli v bližini, da bi vam nudile pomoč. Ne, če imate težave z neplodnostjo, se najbrž počutite povsem sami v vaši bitki.

Sprašujemo se: “Zakaj prav jaz? Vsi imajo otroke, jaz pa ne. To ni pravično” … Mnogim parom, ki se odločijo spočeti otroka, to ne uspe takoj. Večina misli, da je to preprosto. Prenehaš jemati kontracepcijo, snameš kondom in naslednje menstruacije ni več.

Pa ni tako preprosto. Ob idealnih pogojih, da sta moški in ženska popolnoma zdrava, imata približno 25% možnosti za zanositev na ciklus. Torej 1:4. Ni tako veliko, a ne?

Šele po enem letu (nekje celo šele po dveh) intenzivnega truda lahko govorimo o neplodnosti in šele po enem letu se začne strokovna obravnava para. Če pa je ženska starejša, nad 35 let, potem par pride v obravnavo že po pol leta neuspeha.

Neplodnost je lahko primarna (ženski je že uspelo zanositi) ali sekundarna, ko po predhodni nosečnosti ženska ne more zanositi.

O zmanjšani plodnosti pa govorimo, če ima ženska več spontanih splavov, nosečnosti brez ploda, mrtvorojeni otroci … Po nekaterih informacijah naj bi bilo kar okoli 15% neplodnih parov. Veliko večji odstotek je v razvitem svetu, medtem ko v državah tretjega sveta neplodnosti skorajda ne poznajo (ali pa ni zabeležena?) V tretjini primerov je problem pri ženski, tretjini pri moškem in tretjina ali oba partnerja ali pa je vzrok neznan. Se nadaljuje …

 • Share/Bookmark

5 odzivov
5 odgovorov v “Epidemija neplodnosti …”

 1.   sex - 28.03.2007 13:40

  Reši se, kdor se more, na Urgenci.com.

 2. vvooodnarka  vvooodnarka - 28.03.2007 14:30

  Afrodita, tako dobro poznam ta problem (bom imela post, oglasi se). Imela sem toliko spontanih splavov, da zaradi tega sovražim zdravstvo. Spoznala sem vse ginekologe in porodničarje v tistem času, ko se mi je vse dogajalo.

  Če bi zdravstvo imelo več posluha za nosečnice, ki so že imele spontani splav in bi kaj ukrenili. Ne bi, bilo problema, da je premalo rojstev v Sloveniji.

 3.   Vesna - 29.03.2007 18:19

  Neplodnos je res tema o kateri je treba spregovoriti. Bi pa samo opozorila na tiskarskega škrata. O primarni neplodnosti govorimo ko ženski še NI uspelo zanositi.

 4.   Marko - 13.12.2011 17:10

  Strašno, kaj se vse dogaja,..

 5.   Lorisx - 17.03.2012 13:31

  Res

Trackback naslov | RSS Komentarjev

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !